Pokračování rozhovoru s majitelem společnosti, která se stará o výrobu a distribuci oblíbeného Pioneer’s Jerky. Ve druhé části jsme se Petra Řízka ptali, jak náročné je u nás shánět kvalitní maso a na co si dát u prémiového jerky pozor. První část rozhovoru rovněž najdete na našem blogu.

Firma se zaměřuje výlučně na prémiovou kvalitu. Co přesně to znamená?

Prémiová kvalita znamená, že je maso skutečně výběrové, je ručně přebíraný každý kousek použitého masa, pečlivě se kontroluje a ručně opracovává. Nemůže se stát, že by se vyskytla třeba jen část nekvalitního jerky. Neodebíráme celé kusy zvířat a nezpracováváme vše, co nám dodavatel přiveze. Kupujeme nejdražší maso, u hovězího pak výhradně z býka. Jakékoliv jiné maso (i případné pokusy o záměnu) nekompromisně vracíme zpět. Maso je z kontrolovaných chovů jen od jednoho dodavatele.

Je složité v českých podmínkách nejvyšší kvality dosahovat? Máme tu například dostatečné množství odpovídajícího hovězího?

V České republice není dostatek hovězího masa, alespoň nám to tak připadá. Pravidelně totiž objednáváme větší množství masa, dostane se k nám však jen méně. S ostatními druhy masa, čili s kuřecím, krůtím a vepřovým, ten problém nemáme. S kvalitou se to má tak, jak jsem již uváděl – nekvalitní, podezřelé či případné pokusy o záměnu okamžitě posíláme zpět. Takové maso prostě neodebereme i když to znamená, že na výrobě poneseme ztrátu.

Jak vlastně celý proces sušení vypadá?

Sušení je proces dehydratace, odstraňuje se voda. Voda se odstraňuje proto, aby se maso nemohlo kazit. Pokud v sušeném mase zůstane aktivita vody, výrobek podléhá rychlé zkáze a jeho konzumace je vyloženě nebezpečná. Přesto se někteří výrobci uchylují k takovým trikům, že maso záměrně nedosuší, aby bylo těžší, a místo jednoho výrobku měli ve výsledku dva. Proces bakteriálního bujení díky aktivitě vody pak musí stabilizovat na nějaký omezený čas chemickými stabilizátory. Zákazník má pochopitelně na výběr – může si sám vybrat, co je pro něj výrobek prvořadé kvality a co je výrobek kvality druhořadé.

Liší se nějak v tomto směru Pioneer’s Jerky od konkurence?

Ano, naše sušené maso je výrobek té nejvyšší kvality.

Comments (0)

No comments at this moment