Ve třetím díle rozhovoru s majitelem společnosti TP Invest s.r.o., která vyrábí oblíbené Pioneer’s Jerky, jsme se zaměřili na dvě důležitá témata – pečlivou kontrolu kvality a důvody, proč je veškeré naše maso krájeno ručně. V předchozích dvou částech jsme se podívali na vznik značky Pioneer’s Jerky a na to, v čem spočívá prémiová kvalita našeho sušeného masa.

Jsou lidé, kterým vrtá hlavou, jestli náhodou nehrozí v případě kuřecího jerky nějaká nebezpečí (například salmonela). Je možné tuto obavu vyvrátit?

Tuto otázku chápu. V České republice máme jeden z nejvyspělejších dozorů nad dodržováním všech veterinárních a hygienických předpisů a pravidel, máme vyspělou kulturu ve zpracování masa, která sahá daleko do historie a podřizujeme se normám, které platí v celé Evropské unii. Pravidelně se kontrolují chovy, stejně tak se kontrolují a vyhodnocují porážky.

My máme povinnost hned při dodání kontrolovat jak kvalitu masa, tak i dodržování pravidel od dopravce až po naše zpracování. Tam jsme zase zavázáni k určitým pravidlům odpovídajícím potřebám hygieny. Dodržování těchto pravidel v častých intervalech dozoruje Státní veterinární inspekce. Kontrola a péče o toho, na co se ptáte, je tedy více obrovská.

Systém ochrany je dostatečný a stále se na něm pracuje. Přesto toto nebezpečí asi úplně vyloučit nelze. My sami však své sušené maso milujeme a moc rádi si na něm pochutnáváme.

V balení zákazník nalezne jen velké kusy masa prémiové kvality, všechno maso je navíc krájeno ručně. Proč právě tato cesta?

Ano, maso krájíme ručně, protože žádný stroj vám nevyřeže blány, tuk a podobně. Pokud tuto akci dělá stroj, nemůže se jednat o výrobek prvotřídní kvality s označením prémiové. Kusy masa jsou tak velké, jako je sval, který opracováváme. Některé kousky jsou tak velké, že se nám nemohou vejít do malého pytlíčku a je nám líto, že tak krásné velké řízky musíme i po vysušení dělit. Proto jsme začali vyrábět větší balení do tašky až o velikosti jednoho kg.

Comments (0)

No comments at this moment