Jerky, případně sušené maso, můžeme na českém trhu vídat již dlouhá léta. Kam však sahá historie sušeného masa? Kde se vlastně samotný pojem „jerky“ vzal a jak dlouho si mohou na oblíbeném snacku pochutnávat lidé po celém světě?

Začněme nejdřív samotným názvem pro sušené maso. Původ označení není žádnou záhadou, pojem „jerky“ se objevil z kečuánštiny, jež byla řečí Inků. Ti snack označovali jako „ch'arki“, což doslova znamená „sušené maso“. Tento tvar se pak vlivem americké kultury v průběhu let přeměnil právě na aktuální formu.

Objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin – nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, bylo ale také snadno přenosné a šlo o koncentrovanou energii potřebnou pro dlouhé cesty. Jerky je přitom možné dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa, my pro vás v naší nabídce máme hovězí, vepřové, krůtí a kuřecí sušené maso.

Historie Jerky sahá až do 16. století

Některé zdroje tvrdí, že se sušením masa začali indiáni při zpracování ulovených bizonů, jiné prameny pak naznačují, že s jerky začali Kečuové již v průběhu šestnáctého století. Ať už je přesný původ jakýkoliv, staletími osvědčený způsob úpravy masa se přenášel z jedné generace na druhou.

Když do Nového světa připluli první Evropané, okamžitě se do sušeného masa zamilovali. Nadchl je zejména fakt, že indiáni nemusí maso z ulovené zvěře konzumovat okamžitě. Indiáni se neváhali o dlouhé roky předávané zkušenosti podělit a naučili nové osadníky jak správně maso krájet, následně i usušit a ochutit. Pro pionýry, první osadníky amerického západu, kteří se na svých cestách potýkali s trvanlivostí potravin, se pak stalo jerky jednou z nejoblíbenějších pochoutek.

My pro vás dnes připravujeme sušené maso přesně takovou metodou, jaká byla po stovky let nejosvědčenější – žádné konzervační přísady, žádná barviva či další potravinářské doplňky. Pouze to nejkvalitnější maso a perfektní úprava zaručuji prémiovou kvalitu našich produktů. Pioneer’s Jerky je jediným českým výrobcem tradičně sušeného masa.

Comments (0)

No comments at this moment