V rámci představování naší značky jsme se sešli s majitelem společnosti TP Invest s.r.o., která vyrábí oblíbené Pioneer’s Jerky. Dnes jsme se s Petrem Řízkem ohlédli za úplnými začátky sušeného masa u nás. Kde se nápad vzal, jaké byly počáteční obtíže a odkud během prvních kroků brali inspiraci?

Společnost dělá sušené maso již více než dvacet let, kde se vzal původní nápad?

Společnost TP Invest s.r.o. vyrábí sušené maso již asi 8 let. Před tím vyráběla stejné sušené maso pod stejnou recepturou společnost GT s.r.o. Výroba a zkušenosti ovšem sahají ještě daleko do starší historie, kdy byl jeden za společníků námořníkem a plavil se po mořích celého světa a sbíral zkušenosti s výrobou tohoto sušeného masa. Soukromě i na zakázku si jej připravoval a ladil recepturu dlouhé roky před oficiálním spuštěním výroby v České republice.

Jak vlastně vypadala tehdejší situace na trhu?

S původním názvem se přišlo právě dlouho před tím, než se vůbec vědělo v České republice o tom, že se dá sušené maso v takové formě připravovat. Připravovat pochoutku, která na rozdíl od nás v jiných zemích světa nevymizela z trhu, ale uchovala se po celé generace. Dávno před výrobou jakéhokoliv sušeného masa jsme uvažovali o tomto názvu, a to zejména z toho důvodu, že to u nás nikdo neuměl vyrobit. Nebyl zde masokombinát ani žádný jiný menší nebo větší výrobce, proto jsme jako neznalci museli prostředí výroby masných výrobků přistoupit k budování takové výrobny na míru.

Zmínil jste původní název, co stálo právě za volbou Pioneer’s Jerky?

Během budování jsme si připadali jako pionýři, inspiraci jsme čerpali zejména z USA, kde je tento výrobek zcela nejrozšířenější a lze jej zakoupit téměř všude. Zároveň jsme viděli určitou paralelu v zavádění tohoto výrobku na tamním kontinentu, kde jej na trh přinášeli američtí pionýři, kteří toto území dobývali.

Učili jsme se a trvalo nám to déle, než jsme čekali, a tak nás přeci jen jeden masokombinát předběhl. Ten se to naučil dříve, a tím nás předstihl pár měsíců před naším prvním oficiálním spuštěním prodeje. Měli jsme však již registrovanou ochrannou známku pro Pioneer’s sušené maso, i když jsme na trh ve skutečnosti dorazili jako druzí. Dnes je na trhu několik desítek výrobců a prodejců sušeného masa.

Comments (0)

No comments at this moment